Du skal være logget ind som bruger med medlemsrettigheder for at kunne læse denne nyhed.

Log ind

Nyhed: Partnerskab for cirkulære fødevarebakker

14. august 2020
Partnerskab for cirkulære fødevarebakker
Det er nu muligt at benytte fødevareemballage af 90% genanvendt materiale.

Partnerskabet for cirkulære fødevarebakker består af Danish Crown, COOP, REMA 1000, Faerch, ARC, IHP Systems og Københavns Kommune. Partnerskabet blev lanceret i september 2019, og ved blandt andet at fremme anvendelsen af genanvendelige fødevarebakker og borgernes sortering af fødevarebakker i København Kommune, har man skabt en brugbar fødevareemballage ud af den tredjedel af det indsamlede plastaffald, som består af fødevarebakker og -bøtter.

Bakkerne er lavet af 90 procent genbrugsplast, hvor over 50 procent kommer fra fødevarebakker og -bøtter, som er indsamlet hos københavnske borgere.

Det er første gang, at kødbakker i køledisken indeholder dansk plast. Tidligere måtte fabrikken importere råvaren fra blandt andet Holland. Det københavnske plastaffald skal dog omkring netop Holland, hvor det på Faerchs anlæg (4PET), bliver rengjort og omsmeltet, inden det kan omdannes til nye bakker på fabrikken i Holstebro.

”Det kan virke intuitivt forkert, men det erstatter en meget længere transport. Når man kigger på energiforbruget i emballagen, er det måske to til tre procent, der relaterer til transporten. Resten er til produktion af selve råvaren. Så transporten betyder ikke meget i det store billede,” siger Jesper Emil Jensen.

”Projektet har et kæmpe potentiale”, siger ansvarlighedsdirektør i Coop, Signe Frese (som tillige er medlem af DAKOFAs bestyrelse).

”I Coops butikker bruger vi cirka 50 millioner bakker om året. I hele dagligvarehandlen er det cirka 150 millioner bakker”, udtaler Signe Frese.

Europæisk direktør hos Faerch, Jesper Emil Jensen, slår desuden til lyd for, at hvis andre typer af fødevareemballage skal fremstilles af dansk genbrugsplast, skal flere kommuner være med, men at forbrugerne er klar til at yde denne indsats.

Han peger også på, at når en enkelt bakke giver en reduktion på omkring 70 procent af energiforbruget og CO2, er det et ret stort tal, hvis det er muligt at skalere op til den samlede produktion af fødevareemballage.

”Næste skridt er, at man får det forenklet hos forbrugeren, så det er nemt at forstå og sortere. Jeg tror, at det er den vigtigste parameter at få styr på", siger Jesper Emil Jensen.

Ifølge EU-krav skal medlemsstaterne inden 2025 genanvende 50 procent af plastaffaldet.

Ovennævnte historie har udgangspunkt i en nyhed bragt i DR.DK den 14. august 2020.

Del denne side
Vi kan se, at du bruger Internet Explorer som browser. Microsoft har udfaset Internet Explorer, som er erstattet af Microsoft Edge. Da der ikke længere udvikles på Internet Explorer, er der visse ting, du risikerer ikke længere fungerer på DAKOFAs hjemmeside, hvis du fortsætter med at bruge denne browser. Der kan blandt andet være problemer med at se tilmeldingsknapperne. Du kan i stedet bruge Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Safari eller lignende til at tilgå DAKOFAs hjemmeside.